| Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ |
 |
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ. |
 |
|
|
| Sro Mar 11, 2009 8:07 pm |
Fragile Allegiance |
pierdek

|
|
|
|
Nie wiem czy znacie tą grę ale ja pamiętam gdy byłem mały (6-8 lat) mój Tata w to grał, i powiem Wam, że gra była dla mnie dość ciekawa (a to się rzadko zdarzało w przypadku innym niż FPS, w wieku 8 lat to ja w Dooma i Quakea grałem ), ale zbyt skomplikowana. Pamiętam do dziś to przejmowanie planet, ich kolonizację, przydzielanie podatków, ustalanie trasy statków kosmicznych, no i oczywiście "widok kosmosu" z małymi kolorowymi punkcikami
Filmik:
» LINK « |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Mar 11, 2009 8:07 pm |
Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był. |
Pani $karbonka Oldsqlowy Ekonom

|
|
| Powrót do góry |
|
| Pon Mar 16, 2009 6:40 pm |
|
mac ap
|
|
|
|
W Fragile Allegiance nie grałem (wersje ściągane ze stron zawierających abandonware jakoś nie chcą mi działać). Ale wiele godzin spędziłem jeszcze na Amidze nad protoplastą, czyli K-240, czasem nazywaną Utopią 2. Fragile Allegiance to w zasadzie cover tej gry, bardzo nieznacznie zmienioną.
W K-240 doceniam poziom trudności, oryginalne realia i założenia, swobodę budowy floty, swobodę wyboru taktyki i ciekawych, bardzo zróżnicowanych przeciwników. |
|
| Powrót do góry |
|
| Pon Mar 16, 2009 10:00 pm |
|
Paladin_Rage

|
|
|
|
Mam ten sam problem. Też, nie bardzo chce działać. Acz wydaje mi się, że gry z tego przedziału czasowego już tak mają. Ani ich DosBoxem, ani na czystym XP się nie ruszy. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
| Wto Mar 17, 2009 8:10 pm |
|
pierdek

|
|
|
|
| Paladin_Rage napisał: |
| Mam ten sam problem. Też, nie bardzo chce działać. Acz wydaje mi się, że gry z tego przedziału czasowego już tak mają. Ani ich DosBoxem, ani na czystym XP się nie ruszy. |
Jako, że gra jest abandonware posiadam na dysku obraz CD Fragile (ale się go swego czasu naszukałem ), lecz pod DosBoxem po wgraniu na dysk działa ale wywala błąd - chce CD. Znalazłem na necie takie rozwiązanie: » LINK « ale to też nic nie daje. Można by popróbować z FakeCD ale nie wiem czy to będzie działać (ale swoją drogą mi kiedyś chodziło). Dodam, że miałem kiedyś chyba jakiegoś Ripa (tego z FakeCD) bez muzyczki - tutaj jest, działa. Jakby co to mogę go udostępnić
PS. Jeśli jest to nielegalne (ja sądzę, że raczej nie, ze względu na status abandonware) to usuńcie proszę tego posta albo dajcie mi znać. |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Mar 18, 2009 12:58 pm |
|
sleeskee Naczelna Menda

|
|
|
|
Jest abandonware, można swobodnie ściągać. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Mar 18, 2009 9:59 pm |
|
Scorpinus

|
|
|
|
Przez kilka dni ostro szukałem w głowie tego tytułu. Naprawdę mocno i ostro. I nic. Nie potrafię go sobie przypomnieć ani z niczym skojarzyć. A BARDZO rzadko tak się dzieje u mnie ze starymi tytułami. _________________ Have a nice, oldschool game! |
|
| Powrót do góry |
|
| Nie Kwi 05, 2009 8:06 pm |
|
mac ap
|
|
|
|
Ja nadal używam Win98, głównie właśnie dla starszych gier, ale na Fragile Allegiance i to nie pomaga. Podobnie jak (błędny?) link pierdka.
A o K-240 mam wiele miłych wspomnień. Na przykład pierwszą grę wygrałem nawet nie widząc przeciwnika. Najwyraźniej w ich asteroidę trafiła inna bądź jakaś kometa. Sporo też eksperymentowałem z równymi taktykami, ta gra wręcz do tego zachęcała. |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Cze 24, 2009 11:14 pm |
|
Zjarek
|
|
|
|
Nie wiem dlaczego, ale jest to jedna z niewielu gier, które mam zawsze na kompie. Posiadam nawet oryginalną płytę, była kiedyś w paczce empika. Niestety, przestała być już zdatna do użytku, ale od czego jest internet (Na Abandonii jest dobra wersja, bez filmików i dialogów, ale za to bezproblemowo działająca pod Dosboksem). Naprawdę lubię gry, w których nie ma z góry wyznaczonego celu, tylko wszystkie możliwości są otwarte. Może zasady gry są w miarę proste oraz gra jest dość powtarzalna, jednak zawsze odkrywa się coś nowego. Szczególnie interesujące są opisy wszystkich budynków, statków, innych ulepszeń oraz obcych ras. Żałuje, że nigdy nie udało mi się zagrać w tę grę po sieci, ale może ktoś tutaj jest zainteresowany (choć słyszałem, że obsługa ipx w dosboksie daleka jest jeszcze od perfekcji). |
|
| Powrót do góry |
|