Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ 
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ.
Google

_Jaki był Wasz pierwszy FPS?

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Strona Główna | stare gry fps    Strona 1 z 1

Pon Sty 25, 2010 10:42 am Post Jaki był Wasz pierwszy FPS?
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Obecne lata to renesans strzelanin pierwszoosobowych. Tak jak kiedyś, do około 1997 roku, te gry zwały się po prostu Doomopodobne, tak teraz to po prostu FPSy.

Ale, ale. Cofnijcie się do dawnych czasów, do pierwszej połowy słodkich lat 90' (lub do czasów, gdy po prostu zaczynaliście grać) i napiszcie, podzielcie się tym, jaka była Wasza pierwsza FPS? Czy dwuwymiarowa, czy może już 2.5D (jak Duke) lub pełne 3D?

U mnie pierwszy FPS wiąże się z salą komputerową w szkole podstawowej i zajęciach z informatyki (szumna nazwa), na których to się grało. A grało w to, co uczniowie przynieśli i wrzucili na dysk. A wśród tych gier, w 1994 roku, zobaczyłem nazwę Wolf. Kurde, ma znajomość angielskiego powiedziała mi, że oznacza to Wilk. Taka gra nie może być zła, tak sobie powiedziałem, i odpaliłem.

To był szok: patrzyłem z oczu bohatera. Strzelałem ... z miejsca cała sala podchwyciła, tydzień później każdy znał MLI (hihi), potem doszły mapy z archiwalnego Top Secret ... ech, cudowne czasy i cudowna gra. Potem, kilka miesięcy później, przyszedł Doom i również szok.

Ale to Wolfenstein zaczął. I, w sumie, historycznie, tak nawet powinno być Very Happy
Pon Sty 25, 2010 10:42 am Post Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był.
Pani $karbonka
Oldsqlowy Ekonom

Powrót do góry
Pon Sty 25, 2010 12:39 pm Post
TaxiDriver

Odpowiedz z cytatem

No, ja na szczęście po raz pierwszy z FPSem zetknąłem się w 1998 roku za sprawą najwybitniejszego przedstawiciela gatunku - Duke Nukem 3D. Scenerie, bronie, monstra - to wszystko bardzo przypadło mi do gustu. Najbardziej jednak spodobała mi sie postać głównego bohatera + muzyka z menju. Jedna z najlepszych piosenek [Grabbag] jakie kiedykolwiek uświadczyłem w grach. Mimo iż nigdy gry nie przeszedlem darze ja ogromnym sentymentem.
Oprócz tego na infie w podstawówce popisywalem się przed klasą moim skillem (w momencie gdy nauczyciel opuszczal salę Wink ). Cudowna gra, chciałbym ją mieć oryginalną Very Happy.
Jak już kiedyś wspominałem - Wolf i Doom wywołują we mnie odruch wymiotny (w sensie dosłownym) - po 30 minutach mam banię jak po połówce, poźniej dochodzą mdłości i tego typu atrakcje ;D. Także cieszę się, ze to Duke był moim pierwszym Very HappyVery Happy
Yeah. Huh? Huh? Huh? (I'm) faster than you, you fuckin' son of a bitch. I saw you comin', you fuck, shit-heel. I'm standin' here. You make the move. You make the move. It's your move. [He draws his gun from his concealed forearm holster] Don't try it, you fucker. You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? [He turns around to look behind him] Well, who the hell else are you talkin' to? You talkin' to me? Well, I'm the only one here. Who the fuck do you think you're talkin' to? Oh yeah? Huh? OK. [He whips out his gun again] Huh?
Powrót do góry
Pon Sty 25, 2010 6:59 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Duke Nukem 3D był moim pierwszym oryginalnym FPS i zarazem pierwszym FPS, który przeszedłem cały bez kodów. Na to zbiegły się proste fakty:
- była to 2 gra jaką miałem na nieprzerobionego PSX, zatem oryginał Smile Dam zdjęcie na dniach, wciąż mam Very Happy
- nie było na tą wersję kodów
- miała QuickSave, bez konieczności posiadania karty pamięci
- plus ogólny zarąbist poziom tej pozycji

Do dziś uważam, że gra w pełni była warta tych 200 złotych Very Happy
Wto Sty 26, 2010 11:36 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

U mnie pierwszy był Catacomb 3-D, a później przyszła era Wolfensteina i Dooma Smile
Sro Sty 27, 2010 8:40 am Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

O kurczaczki, to faktycznie prehistorycznie Very Happy Z ciekawości: w którym roku w to zagrałeś?
Sro Sty 27, 2010 11:46 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

1991/1992 na XT 8086 u kumpla Smile W tym samym czasie grałem też u niego w taką rąbankę "Targhan" Smile
Sro Lut 03, 2010 9:16 pm Post
pierdek

Odpowiedz z cytatem

Moim pierwszym FPS'em był DooM II, którego mając lat 6-7 przeszedłem niezliczoną ilość razy (a mówią, że brutalne gry "psują" psychikę dzieci - ja u siebie odstępstw od normy nie zauważyłem Laughing ) Smile Potem był Duke, Seria Quake, Blood II i tak się zaczęło Wink
Powrót do góry
Czw Lut 11, 2010 6:12 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

pierdek napisał:
(a mówią, że brutalne gry "psują" psychikę dzieci - ja u siebie odstępstw od normy nie zauważyłem Laughing )

Spoko, masz jeszcze czas na metamorfozę w tego "złego", który załatwi z guna pół uczelni ;]
Sro Mar 17, 2010 12:06 pm Post
lukasz050792

Odpowiedz z cytatem

Pierwszą grą FPP w jaką kiedykolwiek grałem był Death Mask i była to jedyna strzelanka jaką wtedy znałem. Później była Cytadela, Za Żelazną Bramą, Corporation, Project Battlefield, Gloom, Fears, Nemac IV. Jak zdobyłem pierwszego PC-ta to pierwszą grą FPP jaką wtedy zagrałem był Duke Nukem 3D, a potem Quake i Hexen II.
Powrót do góry
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Strona Główna | stare gry fps    Strona 1 z 1
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat