| Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ |
 |
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ. |
 |
|
|
| Pon Sty 25, 2010 10:42 am |
Jaki był Wasz pierwszy FPS? |
Scorpinus

|
|
|
|
Obecne lata to renesans strzelanin pierwszoosobowych. Tak jak kiedyś, do około 1997 roku, te gry zwały się po prostu Doomopodobne, tak teraz to po prostu FPSy.
Ale, ale. Cofnijcie się do dawnych czasów, do pierwszej połowy słodkich lat 90' (lub do czasów, gdy po prostu zaczynaliście grać) i napiszcie, podzielcie się tym, jaka była Wasza pierwsza FPS? Czy dwuwymiarowa, czy może już 2.5D (jak Duke) lub pełne 3D?
U mnie pierwszy FPS wiąże się z salą komputerową w szkole podstawowej i zajęciach z informatyki (szumna nazwa), na których to się grało. A grało w to, co uczniowie przynieśli i wrzucili na dysk. A wśród tych gier, w 1994 roku, zobaczyłem nazwę Wolf. Kurde, ma znajomość angielskiego powiedziała mi, że oznacza to Wilk. Taka gra nie może być zła, tak sobie powiedziałem, i odpaliłem.
To był szok: patrzyłem z oczu bohatera. Strzelałem ... z miejsca cała sala podchwyciła, tydzień później każdy znał MLI (hihi), potem doszły mapy z archiwalnego Top Secret ... ech, cudowne czasy i cudowna gra. Potem, kilka miesięcy później, przyszedł Doom i również szok.
Ale to Wolfenstein zaczął. I, w sumie, historycznie, tak nawet powinno być  _________________ Have a nice, oldschool game! |
|
| Powrót do góry |
|
| Pon Sty 25, 2010 10:42 am |
Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był. |
Pani $karbonka Oldsqlowy Ekonom

|
|
| Powrót do góry |
|
| Pon Sty 25, 2010 12:39 pm |
|
TaxiDriver

|
|
|
|
No, ja na szczęście po raz pierwszy z FPSem zetknąłem się w 1998 roku za sprawą najwybitniejszego przedstawiciela gatunku - Duke Nukem 3D. Scenerie, bronie, monstra - to wszystko bardzo przypadło mi do gustu. Najbardziej jednak spodobała mi sie postać głównego bohatera + muzyka z menju. Jedna z najlepszych piosenek [Grabbag] jakie kiedykolwiek uświadczyłem w grach. Mimo iż nigdy gry nie przeszedlem darze ja ogromnym sentymentem.
Oprócz tego na infie w podstawówce popisywalem się przed klasą moim skillem (w momencie gdy nauczyciel opuszczal salę ). Cudowna gra, chciałbym ją mieć oryginalną .
Jak już kiedyś wspominałem - Wolf i Doom wywołują we mnie odruch wymiotny (w sensie dosłownym) - po 30 minutach mam banię jak po połówce, poźniej dochodzą mdłości i tego typu atrakcje ;D. Także cieszę się, ze to Duke był moim pierwszym   _________________ Yeah. Huh? Huh? Huh? (I'm) faster than you, you fuckin' son of a bitch. I saw you comin', you fuck, shit-heel. I'm standin' here. You make the move. You make the move. It's your move. [He draws his gun from his concealed forearm holster] Don't try it, you fucker. You talkin' to me? You talkin' to me? You talkin' to me? [He turns around to look behind him] Well, who the hell else are you talkin' to? You talkin' to me? Well, I'm the only one here. Who the fuck do you think you're talkin' to? Oh yeah? Huh? OK. [He whips out his gun again] Huh? |
|
| Powrót do góry |
|
| Pon Sty 25, 2010 6:59 pm |
|
Scorpinus

|
|
|
|
Duke Nukem 3D był moim pierwszym oryginalnym FPS i zarazem pierwszym FPS, który przeszedłem cały bez kodów. Na to zbiegły się proste fakty:
- była to 2 gra jaką miałem na nieprzerobionego PSX, zatem oryginał Dam zdjęcie na dniach, wciąż mam
- nie było na tą wersję kodów
- miała QuickSave, bez konieczności posiadania karty pamięci
- plus ogólny zarąbist poziom tej pozycji
Do dziś uważam, że gra w pełni była warta tych 200 złotych  _________________ Have a nice, oldschool game! |
|
| Powrót do góry |
|
| Wto Sty 26, 2010 11:36 pm |
|
PJ

|
|
|
|
U mnie pierwszy był Catacomb 3-D, a później przyszła era Wolfensteina i Dooma  _________________ "Titanic - Hindenburg - Challenger - Atari" |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Sty 27, 2010 8:40 am |
|
Scorpinus

|
|
|
|
O kurczaczki, to faktycznie prehistorycznie Z ciekawości: w którym roku w to zagrałeś? _________________ Have a nice, oldschool game! |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Sty 27, 2010 11:46 pm |
|
PJ

|
|
|
|
1991/1992 na XT 8086 u kumpla W tym samym czasie grałem też u niego w taką rąbankę "Targhan"  _________________ "Titanic - Hindenburg - Challenger - Atari" |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Lut 03, 2010 9:16 pm |
|
pierdek

|
|
|
|
Moim pierwszym FPS'em był DooM II, którego mając lat 6-7 przeszedłem niezliczoną ilość razy (a mówią, że brutalne gry "psują" psychikę dzieci - ja u siebie odstępstw od normy nie zauważyłem ) Potem był Duke, Seria Quake, Blood II i tak się zaczęło  |
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 11, 2010 6:12 pm |
|
PJ

|
|
|
|
| pierdek napisał: |
(a mówią, że brutalne gry "psują" psychikę dzieci - ja u siebie odstępstw od normy nie zauważyłem ) |
Spoko, masz jeszcze czas na metamorfozę w tego "złego", który załatwi z guna pół uczelni ;] _________________ "Titanic - Hindenburg - Challenger - Atari" |
|
| Powrót do góry |
|
| Sro Mar 17, 2010 12:06 pm |
|
lukasz050792
|
|
|
|
| Pierwszą grą FPP w jaką kiedykolwiek grałem był Death Mask i była to jedyna strzelanka jaką wtedy znałem. Później była Cytadela, Za Żelazną Bramą, Corporation, Project Battlefield, Gloom, Fears, Nemac IV. Jak zdobyłem pierwszego PC-ta to pierwszą grą FPP jaką wtedy zagrałem był Duke Nukem 3D, a potem Quake i Hexen II. |
|
| Powrót do góry |
|