Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ 
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ.
Google

_Civilization

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Strona Główna | stare gry strategiczne    Strona 1 z 1

Czw Wrz 03, 2009 10:03 am Post Civilization
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Aż dziw, że jeszcze nie powstało tematu o tej mega-strategii, jednej z najlepszej gier świata, etc.

Pamiętam, że przygodę z nią zacząłem w podstawówce, na lekcjach informatyki. Prowadzący siedział przy mnie i koledze i "uczył" ale de facto samemu grał. Ale złapałem bakcyla ... a przed Jego instrukcjami to po odpaleniu pozycji z kolegą po prostu settlerem chodziliśmy aż nas zabijano Very Happy

Pamiętam, że grałem wtedy zwykle na mapie naszego świata. I ta cholerna Afryka ... strasznie ciężka do kolonizacji. Znaczy, wtedy, dla niewprawnego dziecięcego stratega Razz

Pamiętam, że po roku czy dwóch miałem wersję na Amisię. Gdzie po 1 dniowym maratonie grania odkryłem zmianę rządów (cóż, na despotyzmie w 2000 odkrywałem kolej).

Potem były maratony kilkudniowego grania w Civ2 u kolegi (przed egzaminami do szkoły średniej, oł jeee). Do dziś je miło wspominam. Jak i samą grę. Na tyle, by wciąż leżała na mym dysku twardym. A rok temu w wakacje znów podbiłem świat Very Happy
Czw Wrz 03, 2009 10:03 am Post Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był.
Pani $karbonka
Oldsqlowy Ekonom

Powrót do góry
Nie Wrz 13, 2009 7:13 pm Post
mac ap

Odpowiedz z cytatem

Ja najmilej wspominam część drugą oraz Call to Power. A przygodę z cyklem zacząłem od Amigi 500. Do dziś mi się Civilization kojarzy z amigowym ograniczeniem, że na obrazie miasta może pokazywać się tylko 5 ostatnio wybudowanych budynków.
Przyznam jednak, że trochę utnknąłem na Call to Power 2, jakoś mi nie podpasowała. A w kolejce czeka jeszcze Test of Time oraz Civilization 3 (czwarta i tak nie ruszy na moim sprzęcie).
Powrót do góry
Nie Wrz 13, 2009 9:44 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Akurat ja badałem Call to power 1 i nie podszedł mi sposób na budowę dróg, etc (zastępstwo Settlersów jakimiś punktami). A tego ograniczenia z Amisi nie pamiętam Shocked

Najbardziej pamiętam partię z kolegą w Civ2. Kilka razy chyba już o tym w różnych miejscach pisałem. Ja minister rozwoju gospodarczego, on wojskowości (to były pierwsze moje podejścia do tego, jak mogą wyglądać spory o rozwój państwa: nastawienie na militaria czy szeroko pojętą kapitalizację i rozwój techniczno-ekonomiczny). I boje przez morze z Mongołami. 11 lat a pamiętam! I bitwa o Jarosławiec (nazwaliśmy po przejęciu ... potem odbicie/przejęcie/odbicie), kluczowe miasto, bo z tego miała być baza wypadowa inwazji i zarazem pierwsze przejęte miasto. Do tego co turę szła flota naszego wojska i wojska wroga. Niesamowite emocje Very Happy
Sob Lut 27, 2010 11:27 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Widzę, że dyskusja mała ... ale co powiecie na to: piękny, artystyczny, bajeczny i romantyczny trailer piątej części gry!
» LINK «

Ja już łykam bez popiteczki Smile
Sob Cze 12, 2010 2:16 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

» LINK «

24 września - oto data premiery piątej części gry na PC. Termin ładny, gdyż jak tylko pamięcią sięgam, to właśnie jesienią i zimą w dzieciństwie, po powrocie ze szkoły, lubiłem spędzać chłodne i deszczowe wieczory nad rozwojem swej potężnej cywilizacji.

Ciekaw mnie, ile pozmieniali w piątej części. Mam nadzieję, że nie uprościli jej zbyt dużo. Teraz tak jest, albo gry są trudne i takie pozostają (z łątką "dla maniaków", jak seria Europa Universalis i jej spin-offy), lub poddaje się degeneracji umysłowej dzisiejszych graczy i jest uproszczana ... pfffff. Pozostaje tylko się dostosować i mieć nadzieję, że większość skomplikowanych powiązań pozostanie skomplikowana Smile
Sro Cze 23, 2010 11:34 am Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

E3 2010: Return of the Flagship Doc

Około 6-minutowy wywiad z twórcami owej serii, który można z czystym sercem pominąć. Dokładnie. Co ciekawe, napawa to optymizmem do gry ... ale, po kolei.

Sam tytuł filmu zostaje wyjaśniony przez Sida Meiera, jako główna idea "piątki". Ów "Flagship" to główny nurt serii, nie żaden spin-off w rodzaju Colonization (które, nota bene, było świetne!). Jednocześnie oznacza to powrót do korzeni i brak zmian w stylu Civilization Revolution, o co tak bardzo się bałem. Cała załoga, łącznie z osobami odpowiedzialnymi za mody (które to od pierwszej części znaczyły bardzo wiele tak dla żywotności, jak i fanów), podkreśla, że jedynym celem jaki im przyświeca, to wzięcie ze starych części tego, co najlepsze, i podanie ich w jeszcze lepszej formie. Żadnych rewolucji, misz-maszu w stylu Call to Power, nic. Czysta Civka, jedynie lepiej podana, piękniejsza i z ulepszonym interfejsem.

Zatem, jak wspominałem na początku, film można pominąć, bo ciągle tylko słyszymy informację "nic nie zmieniamy, tylko trochę ulepszamy" Smile
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat