| Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ |
 |
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ. |
 |
|
|
| Choose Your destiny mortal: |
| Forgotten Realms (Icewind Dale, Baldurs Gate) |
|
38% |
[ 7 ] |
| Post-apocaliptic (Fallout) |
|
33% |
[ 6 ] |
| Steampunk (Arcanum) |
|
0% |
[ 0 ] |
| FR ... trochę inne (Planescape Torment) |
|
27% |
[ 5 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 18 |
|
| Czw Lut 08, 2007 7:26 pm |
RPG w izometrii ... czyli jaki klimat Cię kręci II |
Scorpinus

|
|
|
|
Okej, tym razem ankieta propos jakie klimaty/światy kręcą w grach RPG. Tych najbardziej leendarnych pod koniec XX wieku i najbardziej rozplenionych - na Infinity Engine i ogólnie izometria.
Oczywiście 3D niszczy wszelki klimat (i poziom detali świata), stąd nie ma tu takowych gier
Mój głos prosty - Forgotten Realms. Piękne, bajeczne, epickie ... zawsze widziałem się jako łowcę Tak, żaden post-apocaliptic tego nie przebija!
Jak zapomniałem o czymś - dajcie znać. Dołączę  |
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 08, 2007 7:26 pm |
Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był. |
Pani $karbonka Oldsqlowy Ekonom

|
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 08, 2007 7:47 pm |
|
sleeskee Naczelna Menda

|
|
|
|
Bezapelacyjnie Fallout. Tyle tych fantaziów każdy tłucze, że wszystko co jest inne miło sie wita. A Fallout od początku miażdzył klimatem, muzyką, grafą, brutalnością i dokładnością świata. Gdyby zrobili takiego MMORPGa... coś niebywałego, WoW miałby godnego siebie konkurenta... któremu by wiązał sznuróweczki u glanów Fallout to gra wszechczasów moim zdaniem. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 08, 2007 7:47 pm |
|
Never
|
|
|
|
Ja podobnie jak przedmówca. W BG uwielbiałem sam wątek, dialogi.
Zresztą o świetności serii możę świadczyć jeden, konkretny fakt.
Pamiętacie może, jak ponad rok temu w Serii Extra Klasyka był BG II + dodatek? Kosztował 20 zł... Obecnie na allegro da się go dostać za minimum 60
A co do reszty światów FR- Chodź dobrze, już nie to samo.
Neverwinter był dobry, szczególnie na multi przypadł mi do gustu... Ale w samej budowie świata brakowało nieco starego klimatu. _________________ Niektórzy wysoko lecą, nie dzięki skrzydłom, lecz plecom  |
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 08, 2007 7:55 pm |
|
Scorpinus

|
|
|
|
Może już szybko orzekam ... ale chyba do miasta Pani Bólu nie będzie chętnego Ja wiem, świat to ciekawy, ale zdecydowanie nie chciałbym tam mieszkać. Smród, degradacja ludzi, zero norm i praw, wszystko totalnie niestabilne ... choć "pracujących dziewczyn" chyba tam najwięcej ze wszystkich takich gier
Pierwszy BG to było coś! W instrukcji jak się wszelkie dopiski Volo czytała ... a potem w Beregost w knajpie sie na niego natknęło to miał minę człowiek.
Osobiście tez wolę takie gry jak BG - niskolevelowa epicka, w miarę ukierunkowana przygoda (w PT w sumie było: rób co chcesz), mały teren na początku - grę dało sie łatwo ogarnąć (W PT i BG2 całe miasto onieśmielało) ... no i szansa pochodzenia po bezdrożach. Gdzie ruiny i przygody, gdzie chwała i skarby, gdzie przygody i prawdziwie fajny klimat! Dlaczego porzucono takie możliwości później, nie wiem (straaasznie mi tego w BG2 brakowało!)
Jeszcze jedno: w takich grach RPG zawsze uwielbiałem wszelkie smaczki. Grafa 3D może i piękna ... ale już nei pozwalała na oddanie setek różnych dywanów, kubków, obrazów, stołów ... wszystkiego co czyni świat realny. A nawet jak były, to były nieralne, kwadratowe, etc.
Plus ten widok i kliiimat sprawiały, że bardziej czułem się jakbym czytał powieść i brał w niej udział ... zupełnie inaczej niż te z FPP. No i genialny Fronczeski BG! i to intro! Ta gra dla mnie była SZOKIEM (pierwsza moja gra na PC ) |
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 08, 2007 9:03 pm |
|
Fean

|
|
|
|
Nie ma bata. Cokolwiek byście nie wstawili, wstawiając Fallout - mój wybór jest prosty. Nie ma gry, która wciągnęłaby mnie na tak długi czas, do której chyba wrócę, jak tylko będę miał naprawdę dużo czasu... Dla mnie Fallout (szczególnie 2) rządzi i dzieli do dziś  _________________
...and I want to be a mighty pirate! |
|
| Powrót do góry |
|
| Czw Lut 08, 2007 9:27 pm |
|
Paladin_Rage

|
|
|
|
| Zawsze raczej gustowałem w klimatach fantasy. Nie wiem czemu. |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 12:19 am |
|
presst
|
|
|
|
Ja w sumie niewiele w typowe eRPeGi pogrywałem. W sumie dłużej tylko w Icewind Dale, krócej w Fallouta i Baldur's Gate. Chwilę dosłownie w Arcanum (nie podoba mi się połączenie maszyn i fantasy) czy Planescape Torment. Stąd wniosek - presst wybiera opcję 1 Nie zapomnę obrony osady w Icewind Dale.. tego wrażenia prawdziwej wojny.. ehh.. zagram sobie w to jeszcze kiedyś. Pewnie znowu się zatnę gdzieś w połowie i rzucę, ale zagram. Gra genialna. |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 8:00 am |
|
Scorpinus

|
|
|
|
Fean - eee, to nie ankieta "jaką grę wolisz" a "jakie światy/klimaty bardziej Ci pasują". Coś jak z Blizzardem wcześniej  |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 11:47 am |
|
Wojciech
|
|
|
|
No coś te ankiety nie dla mnie . No jak mam odpowiedzieć ( bądź wybrać jakąś opcję) skoro i Zapomniane Krainy i świat Fallouta są genialne . Pozostałe opcje też nie są złe choć już mniej przezemnie cenione. No i weź tu zagłosuj, więc się wstrzymuję , choć gdybym mógł wybrałbym i Forgotten Realms i Fallout. |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 3:40 pm |
|
Scorpinus

|
|
|
|
Wojciech: zadecyduj tak: czy chciałbyś rano obudzić się w drewnianej chate wśród lasu z elfką u boku, czy może w brudnym namiocie na pustyni z jakąś mutantką?
» LINK «
vs
» LINK «
... czy jakoś tak  |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 4:25 pm |
|
sleeskee Naczelna Menda

|
|
|
|
O Scorp, widze ze ci sie trafila elfka z Lineage 2 Ja tam wole mroczne elfki Acz jesli chodzi o sam swiat to jednak postnuklearny ma w sobie cos, co mnie kreci Cos w stylu "a ja mam trabanta na korbke i siersciucha, a ty musisz z buta zasuwac do New Reno"  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 6:24 pm |
|
Davero

|
|
|
|
Arcanum jeszcze czeka więc nie wiem na pewno.
Forgotten Realms jest nudny przez... bohaterów. Jak w typowej dennej literaturze fantasy - takie Bondki w zbrojach; nic się ich nie ima, z każdej opresji wyjdą cało. Bleh...
W Planescape - człowiek jest na właściwym miejscu, mimo istnienia najogólniej rzecz biorąc magii. Słaby. No może niezupełnie, ale jednak zawsze są siły, którym nie podskoczysz.
Fallout - gra, klimat bez dwóch zdań super. Ale świat to tak po prawdzie dzisiejsza rzeczywistość, tylko opakowanie inne.
A tak w ogóle to chyba się nie da oceniać światów bez kierowania się sympatią/antypatią do gry. _________________ ...pokój był tak niski, że naleśniki trzeba było jeść rozłożone... |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 7:39 pm |
|
Wojciech
|
|
|
|
| Scorpinus napisał: |
Wojciech: zadecyduj tak: czy chciałbyś rano obudzić się w drewnianej chate wśród lasu z elfką u boku, czy może w brudnym namiocie na pustyni z jakąś mutantką?
» LINK «
vs
» LINK «
... czy jakoś tak  |
Można i tak decydować ale twój przykład jest tendencyjny , bo równie dobrrze można rano przeciągać się u boku sympatycznej Miss Kitty z New Reno albo przy skacowanej półorczycy w jakimś szałasie . tak to zdecydowanie broń obosieczna i nie ma tu złotego środka. |
|
| Powrót do góry |
|
| Pią Lut 09, 2007 11:30 pm |
|
Paladin_Rage

|
|
|
|
| Co do powyższego to chciałem nadmienić że taka elfka też niekoniecznie zechce się parzyć z śmiertelnikiem. A w takim świecie Fallout masz każdą za whisky albo kapsle xD Ale i tak najbardziej podoba mi się uniwersum Star Wars, tam to dopiero wybór xD |
|
| Powrót do góry |
|
| Sob Lut 10, 2007 6:36 pm |
|
PJ

|
|
|
|
Oddałem głos na klimat postapokaliptyczny, bo jednak to mnie bardziej kręci Ale żeby nie było niedomówień: Fallout (1&2) - Baldur`s Gate (1&2) - Planescape Torment cenię sobie jednakowo i żaden tytuł nie jest dla mnie lepszy/gorszy, pomimo zdecydowanie różnych realiów.
Co do steampunka, to również bardzo lubię, ale jeśli chodzi o gry, to niestety nie ma za bardzo z czego wybierać. Steampunkowe wtrącenia znajdzie się w wielu tytułach, ale jak na razie, takim reprezentacyjnym jest właśnie Arcanum. Klimat owszem, mnie osobiście urzekał, ale po dwukrotnym ukończeniu (w długich odstępach czasu - raz postać wypośrodkowana pomiędzy magiem a technologiem, drugi - czysty technolog) nie miałem ochoty więcej do Arcanum powracać. I na pewno nie jest to spowodowane beznadziejną wg mnie muzyką - smęcącymi bez życia skrzypcami. Bo dzięki podłożeniu swoich własnych mp3 gra nabrała dla mnie jeszcze więcej smaku (między innymi Apocalyptica). Tak więc wspomnienia, pomimo bugów i nieprzemyślanych rozwiązań, mam naprawdę miłe, ale statusu Fallouta, czy BG w moim rankingu Arcanum nie osiągnęło.
A na marginesie, jeśli ktoś również lubi klimaty steampunkowe i dodatkowo niestandardowy komiks, to polecam Pattern. Dobre bo polskie » LINK « |
|
| Powrót do góry |
|