Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ 
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ.
Google

_RPG w izometrii ... czyli jaki klimat Cię kręci II

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Strona Główna | stare gry rpg Strony: «  1, 2, 3  »   Strona 2 z 3
Choose Your destiny mortal:

Forgotten Realms (Icewind Dale, Baldurs Gate)
38%
 38%  [ 7 ]
Post-apocaliptic (Fallout)
33%
 33%  [ 6 ]
Steampunk (Arcanum)
0%
 0%  [ 0 ]
FR ... trochę inne (Planescape Torment)
27%
 27%  [ 5 ]
Wszystkich Głosów : 18

Sob Lut 10, 2007 7:49 pm Post
presst

Odpowiedz z cytatem

Odnośnie tego budzenia się u czyjegoś boku.. Chyba wolę nawet mutantkę obok siebie, niż trupy w PT Razz
Powrót do góry
Sob Lut 10, 2007 7:49 pm Post Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był.
Pani $karbonka
Oldsqlowy Ekonom

Powrót do góry
Pią Lut 16, 2007 1:57 am Post
Ahasver

Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się w 100 procentach z pj2099- naprawdę ciężko wybrać kategorię gier którą lubię najbardziej, gdyż każdą grę z każdego gatuneu przeszedłem co najmniej 5-6 razy- oba fallouty, oba baldury, oba icewindy i tormenta. Jedynie do Arcanum (steampunka) nie mogłem się przekonać. A ponieważ największą euforię wzbudził u mnie Torment (bez mała skończony ponad 20 razy), więc oddałem głos bardziej na niego.
Powrót do góry
Sob Mar 10, 2007 8:58 am Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Ostatnio skończyłem Planescape, po czym z miejsca rzuciłem się na Icewind Dale 2 ... i z miejsca miałem szok. Nie tyle co graficzny, a klimatyczny. Cholercia, faktycznie me serce bardziej ciągnie ku klimatom takim jak w Forgotten Realms Very Happy
Powrót do góry
Pon Mar 12, 2007 10:47 pm Post
mac ap

Odpowiedz z cytatem

Planescape Torment jest świetną grą, ale moją dominującą emocją wobec niego jest szacunek. Mimo wszystko, lepiej mi sie grało w Baldurs Gate. A tak w ogóle, to najwięcej miałem frajdy- ale już naprawdę dawno temu- z Heroquest i jego następcy, Legacy of Sorasil. Nie są to gry, mogące rozmiarami konkurować z Tormentem, ale wciągały jak odkurzacz.
Powrót do góry
Wto Mar 13, 2007 12:52 am Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

Ja staram się tytułów takich jak Baldursy, Torment, Icewindy nie rozdzielać, bo każdy z nich jest dla mnie równie wartościowy. Choć przyznam, że Torment na dzień dobry trochę zbił mnie z tropu Smile Ale chodzi o ekspozycję fabuły i w tym przypadku taka a nie inna konstrukcja gry sprawdza się znakomicie Smile
Powrót do góry
Pią Kwi 13, 2007 11:03 pm Post
Never

Odpowiedz z cytatem

No cóż. Ze mna to jest wogóle inaczej.
Za każdym razem, gdy sięgam po BG, przemawia za mną Miłość do Forgotten Realms...

Lecz też, za każdym razem. gdy zabiorę się za Fallouta, cyberpunk i te klimaty kręca mnie bardziej...

Zależy od dnia, nastroju, itd.
Nie Cze 03, 2007 2:01 am Post
Mg-mat

Odpowiedz z cytatem

pj2099 napisał:

Co do steampunka, to również bardzo lubię, ale jeśli chodzi o gry, to niestety nie ma za bardzo z czego wybierać. Steampunkowe wtrącenia znajdzie się w wielu tytułach, ale jak na razie, takim reprezentacyjnym jest właśnie Arcanum.

Mylisz się, bo moim zdaniem stempunka reprezentuje starsza i genialna gra "Albion" Kto grał w ten tytuł wie o czym mowa, reszcie polecam z pełnym przekonaniem. Gra klimatem trochę przypomina Morrowinda( Zwierzęcokształtne rasy zamieszkujące świat) Z początku trudno przyzwyczaić się do dwóch widoków 3d na przemian z rzutem izometrycznym, ale to drobnostka. Jedno jest pewne gra ma niepowtarzalny klimat.

Inną klimacie stempunka grą(Trochę odbiegającą od tematu bo w pełnym 3D) jest Wizardy 8.

Ja glosowałem na Planescape, bo ta gierka klimatem przebija wszystko inne. Może sprawia to fakt, że zawiera naprawdę mnóstwo opisów i ciekawych smaczków, a może genialna fabuła. Nie wiem sam do końca co. Jedno jest pewne gierkę przechodzę średnio 2 razy do roku i ciągle wydaje mi się jak bym odkrył coś nowego:)

Pozostałe gry takie jak fallout czy BG też są zapisane złotymi zgłoskami w mojej głowie, mimo to PT rządzi niepodzielnie na piedestale mojej gry legendy.

A co do wyboru klimatu nie patrząc pod kontem konkretnej gry, to wolę umiarkowany.Very Happy ( Nie patrząc pod kontem grania nie umiem wybrać bo każdy ma coś w sobie, zależy od dnia)
Nie Cze 03, 2007 9:53 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

Mg-mat napisał:
Mylisz się, bo moim zdaniem stempunka reprezentuje starsza i genialna gra "Albion" Kto grał w ten tytuł wie o czym mowa, reszcie polecam z pełnym przekonaniem.
[...] Inną klimacie stempunka grą(Trochę odbiegającą od tematu bo w pełnym 3D) jest Wizardy 8.

Zdefiniuj najpierw, czym według Ciebie jest steampunk ;]
Powrót do góry
Sob Cze 09, 2007 4:21 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

I zważ, że nie chodzi o gry, tylko o światy Razz

Ostatnio powróciłem do zimnej północy Fearunu wraz z dwójeczką Ice'a. Maksimum kilka minut dziennie, ale uspokajających i przemiłych kilka minut Very Happy
Powrót do góry
Wto Lip 24, 2007 7:50 pm Post
Qouren

Odpowiedz z cytatem

Dla mnie Planescape: Torment rządzi i dzieli, choć świat Fallouta też nie jest zły. Nigdy nie zapomnę chwili, gdy wstając z łoża (stołu?!) zorientowałem się że znajduję się w kostnicy. Co gorsza, opanowanej przez...zombi. Brrrrr. To tyle, nie zamierzam się rozwodzić.

Lecz wybór byłby inny, gdybyście dali mi większe pole manewru. Ot, taki choćby Final Fantasy 7 Very Happy...Wiem wiem, to zupełnie inna liga, ale rpg jak każde inne, choć tworzone ze wschodnim zacięciem i z takimż podejściem do tematu.

I wiedzcie, że to przez pryzmat gry i przygód opowiedzianych ustami jej fabuły patrzymy na owy świat, więc nie odrywajmy mięsa od kości Razz No i dlaczego mówimy tu jeno o rpg'ach?? A przygodówki? A...insze takie?!?!? Very Happy
Sob Sie 18, 2007 9:03 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

W zasadzie każdy szanujący się gracz nie powinien odrzucać żadnego z wymienionych w ankiecie tytułów ( w domyśle: światów). No i w sumie po spojrzeniu na wyniki ankiety - jest tak jak powinno być Smile
Powrót do góry
Nie Sie 19, 2007 4:20 am Post
presst

Odpowiedz z cytatem

Znaczy: wszystkie poza Arcanum? Very Happy Ostatnio jak w WoWie taki fajny gun znalazłem, to mi się od razu z Arcanum skojarzyło. Odgłosy co prawda te same, niezależnie od pistoletu, ale ta postawa, ten ogień z luf(y).. Ma to też coś w sobie jednak.
Powrót do góry
Pią Sie 24, 2007 11:31 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

No co, nie do końca sprecyzowałem :]
Arcanum też jest godne uwagi i totalnie go nie należy odrzucać, ale jest to taka trochę "upośledzona" konstrukcja, którą się zapamiętuje, ale nie wraca i nie męczy po kilka razy Smile

Ja swojego zdania nie zmieniam - dla mnie najpełniejszą reprezentacją steampunka w grach cRPG pozostaje Arcanum. To, że jakiś tytuł zawiera kilka tego typu elementów, które można określić jako steampunk, nie znaczy jeszcze, że jest reprezentacyjny.
Powrót do góry
Sob Wrz 01, 2007 11:44 am Post
Never

Odpowiedz z cytatem

Chociaż kocham/ubustwiam/ szanuję/ każdy z tych światów iżadnego z ważniejszych tytułów w gatunku starałem się nie omijać, to i tak obecnie u mnie zawładnęły jRPG wszelkiej maści. Na nowo zaglądam do FF VII, przechodzę dwie nowe części Seiken Densetsu, It's a Wonderful World... Zdecydowanie ten model rozgrywki bardziej przypadł mi do gustu....
Sob Wrz 01, 2007 9:55 pm Post
PJ

Odpowiedz z cytatem

Ile z tekstów "Final Fantasy VII - dziękuję za uwagę" było Twoich? Laughing
Powrót do góry
Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Strona Główna | stare gry rpg Strony: «  1, 2, 3  »   Strona 2 z 3
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat