Ogłoszenie stosunkowo istotne ^^ 
Problemy z logowaniem? Kliknij TUTAJ.
Google

_Oldsql - Ofensywa!!

Napisz nowy temat Odpowiedz do tematu Forum Strona Główna | oldsql zin & online Strony: 1, 2, 3, 4, 5, 6  »   Strona 1 z 6

Nie Lip 19, 2009 6:45 pm Post Oldsql - Ofensywa!!
sleeskee
Naczelna Menda

Odpowiedz z cytatem

W poniższych paru słowach chciałbym Wam przedstawić obecną sytuację, w jakiej znajduje się inicjatywa Oldsql.

1. Komp, zin, serwis www

Kolejna próba dostania się do danych na starych dyskach twardych* zakończyła się fiaskiem. Jedyna możliwość to zużycie znacznej ilości funduszy na parę zakupów, a w tej chwili nie mogę sobie na nie pozwolić.

By nie przeciągać już nic dłużej postanowiłem wziąść się za wszystko od początku. Zamierzam napisać od nowa zarówno nowy interfejs naszej strony www jak i wszelkie składowe zina, co mimo iż jest uciążliwe i pracochłonne jak cholera z pewnością zakończy się szybciej niż odzyskanie starych danych.

* Gwoli przypomnienia: padł mi komp, przyczyna usterki nie jest znana. Pracuję obecnie na kompie zastępczym o wiele niższej mocy przerobowej.

2. Promocja

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem Oldsql.pl otrzyma w krótkim czasie dwie reklamy: jedną znaczącą, a drugą megamocną z profilowanym targetem.

Nie muszę chyba mówić jak ważna to dla nas szansa przełożenia naszych wartości na publiczne budowanie wizerunku naszej inicjatywy wśród społeczności internautów. Pamiętajcie - liczy się zawsze pierwsze wrażenie, dlatego tak bardzo trzeba się spiąć i przyłożyć we wszystkim.

Proszę wszystkich, którym choć w odrobinie zależy na Oldsqlu i na jego dalszych losach - taka szansa się prędko nie powtórzy! Schowajcie prywatne animozje, pretensje i niesnaski! Porzućcie rozczarowanie, zniechęcenie i wątpliwości! Zapomnijcie o tym co było, skupcie się na tym co jest i zadbajcie o to co będzie. Wszystko jest w naszych rękach!

Zmiećmy rywali!

Bądźmy najlepsi w sferze retrokulturowej!

Stańmy ramię w ramię jak za starych dobrych czasów!

Wszyscy razem!

Co mamy do zrobienia:
1) Forum. Musi żyć! Musi być pełne! Musi umożliwić każdemu zaczepienie się w jakiekolwiek tematyce! Działacie tu, udzielacie się - powiedzcie mi co trzeba zmieniać, co trzeba dodać, co się nie sprawdza. Druga sprawa to nowe tematy - niechaj tytuły różnych mediów mają swoje tematy! Forum zostanie solidnie wyeksponowane, a jak już ktoś tu trafi to po prostu musi chcieć zostać!
2) Zin. Uruchomcie totalnie fantazję i rzućcie potok pomysłów jak zin ma wyglądać, co powinno w nim się pojawić, na jakie elementy położyć nacisk. Im więcej pomysłów, tym ciekawsze dzieło uda nam się razem stworzyć!

Bardzo na Was liczę!
Nie Lip 19, 2009 6:45 pm Post Reklama, misiu, reklama. Wszystko po to, by Oldsql wiecznym był.
Pani $karbonka
Oldsqlowy Ekonom

Powrót do góry
Nie Lip 19, 2009 8:57 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Co do forum: ja tam daję z siebie co się da Wink
Co do zin: nie jestem dobrym DTP i nowoczesnym designu. Lubię proste, klarowne pisma (jak dla mnie DTP CDA jest tak na 2/10 ...). IMO ostatnie numery OZ były dobrze przemyślane Wink A artykuły - głównie stare gry, wspomnienia i można po recce 2-3 filmów, muzyki i książek (retroPOPkulturka). Obecnie mogę na miesiąc pluć reckę filmu, książki i giery (teraz wieńczę FF6. W trakcie screeny łapię).

Tyle od S Wink
Nie Lip 19, 2009 9:32 pm Post
Fean

Odpowiedz z cytatem

Czekałem na taki post.

Ok, postaram się zrobić co w mojej mocy, bo ostatnio znowu wszystko przycichło, ale w tym wypadku to się sobie nie dziwię. Jeśli pojawi się pierwszy numer Oldsqla, zacznę pisać recenzje i inne artykuły. Na razie nie. Recenzentowi potrzeba krytyki, zmian, a nie pisania X sztuk recenzji na jedno kopyto. Dobra krytyka jest zbawieniem, a niech ta nastąpi po ukazaniu się pierwszego numeru.

Zakładam i będę zakładał nowe tematy na forum, teraz nieco mocniej rzucę się w tę stronę. Co do designu, ja stety czy niestety to nie mam żadnych zastrzeżeń - żeby tylko nie było flashowych przejść i innych tego typu, podobnie jak Scorp lubię klarowne i przejrzyste interfejsy.

A i Slee, sądzę, że trochę zbyt ofensywnie jedziemy z tym pościkiem, niech świadczy o nas .. quality, i ona sama się powoli będzie przebijać ponad innych (na co liczę), bez podrywania do boju Smile No i jeszcze jedna kwestia, niektóre tematy powinny być omawiane w sferze redakcyjnej, o czym już kiedyś pisałem.

Tak więc podsumowując będę dbał o co mogę. Aye!

...and I want to be a mighty pirate!
Powrót do góry
Nie Lip 19, 2009 10:09 pm Post
sleeskee
Naczelna Menda

Odpowiedz z cytatem

Scorpinus napisał:
IMO ostatnie numery OZ były dobrze przemyślane Wink

Stara forma nie jest w stanie pomieścić ego nowego zina! Very Happy

Fean napisał:
A i Slee, sądzę, że trochę zbyt ofensywnie jedziemy z tym pościkiem, niech świadczy o nas .. quality, i ona sama się powoli będzie przebijać ponad innych (na co liczę), bez podrywania do boju Smile

Jedno nie wyklucza drugiego! Smile

Fean napisał:
No i jeszcze jedna kwestia, niektóre tematy powinny być omawiane w sferze redakcyjnej, o czym już kiedyś pisałem.

To apel do wszystkich, nie tylko do redakcji - dlatego właśnie jest otwarty.
Nie Lip 19, 2009 10:10 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Racja - quality over quantity Wink
Pon Lip 20, 2009 9:47 am Post
sleeskee
Naczelna Menda

Odpowiedz z cytatem

E tam, nie idźcie na łatwiznę! Wszystko da się poprawić, zmodyfikować, zaktualizować. Przykładowo rozdzielczość, do której dopasowywany jest zin - ma pozostać na szerokości do 800 czy być może swobodnie rozłożyć na podziałkę 1024? Jak z nawigacją na podstronach - czy ma być typowo zinowa "dalej, wróć" czy widzielibyście gdzieś menu z wypisanymi artykułami? Jak duża ma być czcionka podstawowa, by było to przyjemne w czytaniu? Czy bardziej woleliście dwie kolumny tekstu czy jedną, a może chcecie trzy?

Tych zagadnień stricte zinowych jest multum, właśnie tego potrzebuję by szybciej mi praca szła - prześledzenia każdego elementu po kolei by opracować optymalną formę. Właśnie na tym najwięcej czasu się traci przy projektowaniu - na obmyślaniu (a potem i tak jest mnóstwo narzekań Very Happy).

Tematy na forum - c'mon! Chociażby jeden dziennie! Very Happy

Kolejna rzecz, która jest potrzebna: newsy na naszą stronę wuwuwu. Zobaczcie ile Paladyn produkuje (i to bez komentarzy, bez krytyki, uwag, pochwał) Wink Przydałaby się jakaś dla niego alternatywa, zwłaszcza źródłowa i zagadnieniowa. Pal specjalizuje się w filmach, a fajnie by było, gdyby jakieś newsy o grach, komiksach, książkach czy muzyce się też pojawiały. Jeśli macie możliwość i na coś wpadniecie to spróbujcie coś stworzyć. Newsy też trafią do zina jako retrospektum aktualności.
Pon Lip 20, 2009 3:13 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Ja bym widział co najwyżej zmianę stron tak: licznik stron z linkami na górze, a po najeździe na to rozsuwa się co to za artykuł.

Ale i tak wolałbym najbardziej klasyczną formę ze wszystkich Wink Teoretycznie, jako miłośnik cyberpunka powinienem iść na efektowność i technofilię w każdym bicie strony, ale też lubię klasyczne biblioteki ze spokojem i nastrojem wyciszenia jakie niosą i jakie pomagają w czytaniu. Tutaj po prostu rozegra się pojedynek, czy nowo-młodzieżowo-krzykliwie, czy po klasycznemu-spokojnemu-ascetycznemu. Wolałbym to drugie. Np. strasznie podoba mi się Tawerna RPG. Prosta, ma od lat niezmienny styl, jednocześnie wystrój idealnie uspakaja i pomaga w lekturze długich tekstów. Nadmierna krzykliwość nie sprzyja czemuś takiemu, a nadaje się do krótkich tekstów. A IMO oldschoolowość i nostalgia wymaga nieco wyciszonej oprawy, w stylu połowy lat 90'. By był oldschool całym zinem, i by czuć klimat było już od początku, i by chciało się jak najwięcej czytać, a nie przeglądać.
Pon Lip 20, 2009 5:40 pm Post
sleeskee
Naczelna Menda

Odpowiedz z cytatem

Tawerna RPG - nie ma w niej numeracji stron, nie ma klasycznego dla zinów "dalej, wstecz". Nie wiem, może faktycznie to jest zbędne? TRPG zawsze stawiałem sobie za wzorzec, zwłaszcza w latach ich prosperity. Do tego Esensja.

Z samym ubraniem Oldsqla w szaty graficzne jest problem od samego początku. Klasyczne retro może odrzucić młodszych, zbyt nowe może kontrastować zaś. Widziałem oprawę jako "stare w nowej formie", "nowe w stylu retro". Może jakieś pomysły?
Pon Lip 20, 2009 6:33 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Stare-nowe zbyt zaciąga totalną popkulturowością i na 99% wyjdzie na dość widoczne słabe wpasowywanie się w dwa miejsca na raz. Osobiście od początku bym szedł i bym był wierny klasycznemu podejściu. Jakieś rozpikselowane fonty Amigowe, strona główna to print z Workbencha ... by było widać, że nie odwracamy się od oldsqlu i byśmy nie wyglądali jak banda nastolatków próbujących poczuć stary styl. MY GO CZUJEMY. Nie kryjmy się z tym Wink
Czasem próba pozyskania zbyt dużego rynku kończy się rynkiem zerowym. Nie każdy jest jak Apple (czyt. nie ma zajebistego marketingu).

Tak ja uważam ... a co y sądzicie? Fean? Pal?
Pon Lip 20, 2009 7:01 pm Post
Fean

Odpowiedz z cytatem

Hmm.. moim zdaniem nie możemy zrobić sobie 100% site`u, który ma oldsqlowy design. Tzn. osobiście by mi to odpowiadało, ale myślę, że nie zaskoczy dla innych.

Np. nie chciałbym, żeby wchodząc na stronę, ktoś pomyślał że to kolejna mała strona o starych grach, która możliwościami nei wychodzi poza język html i specjalnie niczym nie zaskakuje. Muszą być zaimplementowane (uff, trudne słowa) jednak takie bajery, które powiedzą - Tak, to jest portal z ogromnymi możliwościami, i jest skierowany na to, co stare i na wspominanie. Więc byłbym za odrobiną nowoczesności i techniki w starym, dobrym ujęciu.

Amigowe fonty - jestem za, choć musiałbym zobaczyć jak to wygląda.

Z kolei niegłupie byłoby rozwiązanie z podlinkowywaniem wszystkiego, co w portalu. Np. jeśli nawiązuję w tekście do postaci Punishera, a ta postać jest przez portal gdzieś opisana, podlinkujmy. Coś a`la Wikipedia - mimo wszystko cholernie wygodna. Odnośniki do innych tytułów, innych wydarzeń, innych postaci w obrębie oldsqlu, etc.

Przy intro byłbym za zwróceniem większej uwagi na to, co jest napisane pod spodem, w jakiś sposób. Pierwsze wrażenie dzięki temu nie odrzuci, a pozwoli wejść dalej.

Odnosząc się do obecnego wyglądu.. Szczerze mówiąc nigdy nie subskrybowałem niczego. Nie wiem, czy to bardzo przydatne ale niech dadzą znać inni. Zamiast tego można by wstawić jakąś krótką pomoc na początek. Na przykład, no nie wiem.. albo wiem! Aktualny avatar Naczelnego z dymkiem w stylu "Hej, witaj w portalu oldsql. Zagubiony? Spokojnie. Po mojej lewej masz newsy, nad nimi konkretne działy (w tym Oldsql Zin, który redagujemy), zaś jakoś pode mną jest link do forum, gdzie możesz porozmawiać na każdy stary (i nie tylko) temat. Pozdro - Naczelny Slee i załoga Oldsqla."

...and I want to be a mighty pirate!
Powrót do góry
Pon Lip 20, 2009 9:04 pm Post
Scorpinus

Odpowiedz z cytatem

Akurat ja pisałem o ZINie Wink Portal powinien być nieco potężniejszy, ale nadal nie starać się odrywać od tego, skąd wywodzi ... nie wiem, może oldschool przez odrobinę technik typu czarno-białe/sepia zdjęcia. Albo screeny z gier poddane filtrom jak w Grindhouse?
Pon Lip 20, 2009 9:41 pm Post
sleeskee
Naczelna Menda

Odpowiedz z cytatem

Co do miksu starego z nowym wrzucam sobie jako przykład oglądanie filmu. Żeby być całkiem oldschoolowy trzeba zlookać dany film na radzieckim Rubinie Very Happy Ja to widzę inaczej - oldsqlowość będzie działała najlepiej, gdy klasyk kina obejrzymy na 50 calowej plaźmie. Tak to musimy podać - staroć podany na eleganckiej, nowiutkiej tacy.

Zdaję sobie sprawę, że portal ma jeden dosyć znamienny szkopuł: daje wrażenie, że chodzi tylko o gry. I to właśnie chcę zmienić - ma być to serwis retrokulturowy. Inne aspekty którymi się zajmujemy będą promowane w identycznym nakładzie, jak są obecnie promowane gry. Fakt, że tu musimy nieco nadrobić bo się skupialiśmy na graniu tylko, ale mamy od czego zacząć. Na ten element kładę główny nacisk.

Efekt zdjęć - jest w jednej z wersji portalu.

Subskrypcja - przerzucę to na forum, czyli wystarczy się zarejestrować by dostawać od czasu do czasu mail od nas. Taki mam plan.

Podłączanie linków z portalu pod zin przy okazji tekstów - pomysł ten nawinął się podczas zastosowania tego przy newsach. Zdecydowanie to rzecz jest, którą zamierzam wprowadzić.
Pon Lip 20, 2009 11:33 pm Post
Paladin_Rage

Odpowiedz z cytatem

Poniewczasie, sorka.

Cytat:
Stare-nowe zbyt zaciąga totalną popkulturowością i na 99% wyjdzie na dość widoczne słabe wpasowywanie się w dwa miejsca na raz. Osobiście od początku bym szedł i bym był wierny klasycznemu podejściu. Jakieś rozpikselowane fonty Amigowe, strona główna to print z Workbencha ... by było widać, że nie odwracamy się od oldsqlu i byśmy nie wyglądali jak banda nastolatków próbujących poczuć stary styl. MY GO CZUJEMY. Nie kryjmy się z tym Wink
Czasem próba pozyskania zbyt dużego rynku kończy się rynkiem zerowym. Nie każdy jest jak Apple (czyt. nie ma zajebistego marketingu).

Tak ja uważam ... a co y sądzicie? Fean? Pal?

Szczerze? Jestem tego samego zdania. Owszem, fajnie było by dotrzeć do sporej rzeszy, odnieść mega sukces etc. Ale mam wrażenie, że idziemy na skróty. Portal musimy zapełnić contentem zanim rozpocznie się dyskusja estetyczna. Tego nie jest dużo co mamy a nowy by można łatwo załatwić.
-Od dawna mowa o współpracy z portalami i wymianie tekstów
-Tłumaczenia już robię rzeczy różnorakich
-Newsy - jako rzekł Slee - na tym polu też braki, pomimo moich starań nie jestem w stanie przy tym siedzieć 24/7 nie zaniedbując innych rzeczy.
-No i oczywiście teksty autorskie.

Acz odskoczyłem nieco od tematu samej szaty graficznej i charakteru całego przyszłego przedsięwzięcia w postaci zina. W pełni zgadzam się z Scorpem. Owszem, chcemy pokazać, że nie tylko gry, ale i filmy itepe. Ale nie pokazujmy do diabła, że nie tylko oldsql bo zrobi się z tego coś na pokrój Bravo Grill jak będziemy wrzucać to "co akurat lubimy".

"Ja wrzucę billard, bo lubię billard" "A ja kącik o lisach, lubię lisy" "To jak tak, to ja może zapodam coś z serii kulinaria". Bądźmy odkrywczy ale nie tandetni. Jak obierzemy sobie za szeroki target to wyjdzie z tego niezły potworek.

Z drugiej strony podanie Oldsql'u w ładnej formie mogłoby być strzałem w dziesiątkę jeśli byłoby to dobrze zrealizowane. Radziłbym zrobić wszystko w klimacie oldsql'owym z elementami które można by to w miarę uatrakcyjniły. Acz raczej w charakterze akcentów niż oprzeć wszystko na wodotryskach.

PS: Sorki za nieskładność stylistyczną i merytoryczną, poprawię się jak się wyśpię ;3
Wto Lip 21, 2009 9:21 am Post
sleeskee
Naczelna Menda

Odpowiedz z cytatem

Myślę, że warto nastawić się na dwie zależności:

Oldsql Zin = eksportowy, najlepszy, starannie dobrany, ekskluzywny, prima sort, reprezentatywny

Oldsql.pl = szerokie spektrum, duża ilość tekstów, większe luzy treściowe, wielkie i małe rzeczy, tarcie po granicach

Spróbujcie w tym świele na poszczególne elementy patrzeć.
Pią Lip 31, 2009 5:25 pm Post
Never

Odpowiedz z cytatem

Żeby nie było, że byłem na forum i ominąłem tak wspaniały temat Smile

Teraz już muszę wychodzić i ode mnie jutro więcej napiszę i dokładnie przeczytam co tam stworzyliście.
Ode mnie standardowo - masa sprzętu i gier na konsole wszelkiej maści. Mam w głowie jeszcze jeden mały pomysł, ale to już jutro, jak na spokojnie usiądę i napiszę, nie w biegu Smile

Mimo retrospektywnego spojrzenia zinu i portalu, w pełni zgadzam się z Scorpinusem, aby oba przedsięwzięcia przestawione były w świeżej, nowoczesnej i estetycznej formie. Na ten przykład, kumple z psp-team świetnie rozwiązali sposób przedstawienia najnowszych recenzji czy informacji za pomocą... kurde, jak to nazwać... no tego po lewej, zerknijcie proszę. http://psp-team.pl/

Ja nie jestem zwolennikiem harmonii. Lubię, gdy na stronie głównej wywalone jest wszystko co ma do zaprezentowania portal. Newsy, odnośnik do recenzji, jakoś losowe generowane filmiki z YT w Oldsql TV.

Co do treści. Głupio byłoby naruszyć funkcję innych zinów/portali na naszym jednym. Myślałem na ten przykład artykułach na temat muzyki - kultowych płyt, zespołów, osobowości. Ale jednocześnie nasunęła mi się myśl, czy przypadkiem nie wychodzimy za daleko...
Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat